Om Grannskapsklubben

Om Grannskapsklubben

Vi bor i ett av Sveriges vackraste och mest karaktärsfulla radhusområden. Vi konstaterar också att det inte kan finnas många klubbar i vår genre i landet som varit verksamma så länge som vår.

70-årsjubileum

I år firar Grannskapsklubben 70 år. Helt otroligt! Vi hoppas på att kunna fylla på med fler jubileumsaktiviteter under året. Hur vill du fira? Vi i styrelsen tar gärna emot idéer och ännu hellre genomförandekraft. Hör av dig: grannskapsklubben@skonstaholm.se

Kalendarium för 2022

16 januari Julgransplundring

14 april Skattjakt för alla påskutklädda

30 april Valborgsfirande

5 maj Jubileum! Berättarkväll om området

8 maj Promenad i området för nyinflyttade

22 maj Loppis

18 juni Jubileum! Picknick, brännboll och bubbel

3 september Kräftskiva

4 september Barnens dag

17 november Årsmöte

13 december Lucia

Återkommande evenemang

Varje år arrangerar Grannskapsklubben Valborgsfirande, Luciatåg och julgransplundring. Ofta arrangeras fler evenemang än så, allt efter de boendes önskemål och insatser.

Valborgsfirande

Valborgsbålet har tänts på i stort sett samma plats nere på ängen under alla år. Mässingsorkester, sångkör, frånvaro av kommersiellt tingeltangel och den gemytliga familjekaraktären på arrangemanget har kylt ned hetsporrarna och möjliggjort att det har kunnat genomföras under fredliga former, trots att besökarantalet i senare tid kommit att överstiga tvåtusen.

Luciatåg

En Lucia till häst rider genom området följd av ett fackeltåg med tärnor och stjärngossar. Sist i leder brukar många glada skönstaholmare sluta upp och följa med i luciasångerna. En storartad och vacker tradition som hållits vid liv i många år, oavsett väderlek.

Julgransplundringen

I den tidiga historien arrangerades Julgransplundringen uppe i garaget. Sedan sjuttiotalet har firandet istället ägt rum i lokalen, skönstaholmarnas förlängda vardagsrum. Julen har dansats ut med lekar, clowner och trollkarlar.

Övriga evenemang

Vid sidan av dessa historiska evenemang, som finns inskrivna i klubbens stadgar, har från och till, beroende på demografin, personliga intressen och annat, arrangerats höstspel (tävlings-lekar nere på ängen), vinterspel (förr ambitiösa långlopp på längdåkningsskidor, senare pulkalekar och korvgrillning på Rundeln), midsommarfirande, grillkvällar, brännboll och fotboll på ängen, olika typer av kulturevenemang och kurser i Lokalen, konstutställningar, filmvisningar, soaréer, klädbytardagar och loppmarknader.

Historia

När Skönstaholm var nytt hade det ett sällsynt naturskönt läge. Söderut var staden slut, där låg odlade fält och stora skogar. Nynäsvägen var en liten landsväg med mycket måttlig trafik. De som flyttade hit var unga jämnåriga familjer, som gjort ett medvetet val att prova en ny bostadsform. Alla hade barn, det var bostadsförmedlingens krav för att man skulle få flytta in. De första åren fanns här 250 barn. Det var endast 9 som hade bil. Inte många hade fritidshus eller båt. TV började introduceras flera år senare.

Grannskapsklubben bildas

150 hushåll visade sig vara en lagom stor grupp för boendegemenskap. Det låg i luften att bilda en förening. Efter en del diskussion fick den namnet Grannskapsklubben. Den första aktiviteten var att fira midsommar.

Många var med om att bygga upp verksamheten, den som kanske främst ska nämnas är Olle Bengtzon, respekterad bostadsreporter i Expressen. Han var sällsynt idérik och hade förmågan att få idéerna genomförda. Han hade ett stort kontaktnät i Stockholmshem och i stadens förvaltning.

Midsommarfirandet upphörde efter femton år, då de stora barnkullarna hade vuxit upp. Folk hade skaffat lantställen och fritidsbåtar. Men andra begivenheter består: Luciatåg, Julgran på torget, Julgransplundring och Valborgsbål med fyrverkeri.

Lokalen tog form

Under 1970-talet installerades fjärrvärme och det gamla pannrummet stod tomt. Olle Bengtzon – vem annars – fick veta att det fanns en statlig pott för fritidsmedel, som saknade sökande. Olle fick Stockolmshem att ställa upp som sökande.

Grannskapsklubben ställde upp med egna arbetsinsatser. 1979 invigdes rymliga klubblokaler, som används till möten och fester. Urskönstaholmaren, tillika en av Grannskapsklubbens grundare, arkitekten Lars Malm, gav lokalerna en familjär framtoning när han ritade dem. De kom därför snart att betraktas som skönstaholmarnas förlängda vardagsrum.

Påhittigheten för aktiviteter i området och lokalen har varit stor

Under decenniernas lopp har åtskilliga barnkalas och födelsedagar firats, bröllopsfester ägt rum och matlag träffats och hjälpts åt med vardagens pussel. Här har arrangerats konstutställningar, fotoutställningar, filmvisningar, danskurser, soaréer, loppmarknader, hållits föredrag, språkkurser och vinprovningar. Så småningom tillkom uppskattade pensionärsluncher en gång i månaden.

Den fint tänkta utformningen av gemensamhetslokalerna har möjliggjort ett rikt och varierat användande av dem. Det har med samma självklarhet kunnat dukas upp för intima middagar som det förberetts för årsmöte eller julgransplundring med kanske hundra deltagare.